onsdag 18. januar 2012

Om Kapenguria Bible Centre

Bibelsenteret som jeg er på for tiden, ble altså startet opp i 1984. Da NLM og Den lutherske kirka kom til Pokot i 1978, etablerte misjonærene seg 90 km lenger inne i distriktet, i Chesta. Det ble en landsbygdmisjon, men det skjedde store forandringer som myndighetene ble veldig oppmerksom på og imponert over. Da kirka spurte "fylkestinget" (County Council) i Pokot om å få tildelt tomt i Kapenguria for å få et fotfeste i "hovedstaden" var de mer enn villige. Sekretæren, Jackson Katina, sørget for at vi fikk 80 mål ned mot en liten elv rett under distriktssjefens kontorer - gratis! Som takk og erkjennelse for det som var blitt gjort inne i distriktet!

Så har senteret blitt bygd ut. Her er bibelskole og kurssenter. I mange år hadde kirken et bygdeutviklingsprogram som hadde en jordbruks-, helse og skolekomponent. Med jevne mellomrom var bønder, helsepersonell og lærere innom på ulike kurs og etterutdanning i tillegg til kirkens ordinære behov for å utdanne evangelister, søndagsskolelærere, kvinnekurs etc. Det var jo mye åkerland, så det ble anledning til å dyrke forskjellig og eksperimentere litt. Besøkende bønder fikk med seg hjem nye sorter frø, frukttrær, og fikk flere tips til å forbedre dyrkingsmetodene sine. På KBC har det vært drevet med mye opp gjennom årene, noe har en lykkes med, andre aktiviteter har ikke gått så bra som forventet. Etter initiativ fra Jostein Holmedahl har en kvinnegruppe startet opp de siste par årene med spinning og veving av høykvalitetsull som frembys til salg, også i Norge, se Teta-prosjektet .

Fram til midt i februar er det evangelist-kurs. Det betyr at menigheter har sendt sine betrodde medarbeidere, som ofte har vært i tjeneste i flere år, på kurs for å få skikkelig opplæring. Det er modulbasert undervisning, de fleste er voksne menn (eller kvinner) med familie. Det er vanskelig å komme fra mer enn noen uker av gangen når en har ansvar hjemme. Men det kan gå når det ikke er så mye å gjøre på jorda, dvs. jan-feb og sept-okt. Over fire år dekker de samme timetall som et ordinært ett-års heldagsskoleopplegg. Studentene kommer fra hele kirka, og siden undervisningen er på swahili. Mange i Kenya foretrekker å undervises på engelsk, da trekker de til en annen bibelskole i nærheten av Kisumu. Rektor på KBC er Rev. Andrew Ngeiywa, mens Samuel Micha er manager.

KBC har også mange utenlandske gjester i kortere eller lengre tid, også fra Norge. Faste innslag hvert år har vært studenter fra Høgskulen i Volda, TefT-studenter fra Fjellhaug, Sagavoll Folkehøyskole, Mediehøgskolen Gimlekollen og Norsk Lærerakademi.

I 1996 var det "Aksjon Håp" i Norge. Et av prosjektene var nye undervisningsbygg på senteret som kunne brukes av Universitetet i Nairobi. Det er staselige bygninger som er svært populære til ulike kurs og seminar, i tillegg til at studentene har sine klasserom, bibliotek og datarom. Bibelsenteret drifter bygningene og står fritt til å bruke det av anlegget som universitetet ennå ikke har tatt i bruk. Universitetet har bygd ut en omfattende desentralisert fjernundervisning der Kapenguria er et av sentrene. Nå er det mulig å ta certificate- (3 mnd), diploma (1 år) eller degree-kurs (3 år) i flere fag uten å måtte reise til Nairobi. Denne muligheten har det vært stort behov for blant mange offentlige ansatte og ikke minst lærere som ofte har hatt et minimum av utdannelse da de ble ansatt. Etterutdanning gir bedre kvalitet i undervisning og offentlige tjenester, samtidig som det ofte gir lønnsøkning. Ca 300 studenter er p.t. innrullert i ulike kurs.

Men KBC har også kontoret for bispedømmet, North West Diocese av Evangelical Lutheran Church in Kenya. Ny i bispestolen er Rt. Rev. Samson Lokipuna. Han og andre medarbeidere vil jeg presentere i et seinere innlegg.

Ingen kommentarer: