lørdag 18. januar 2014

Kursuker på Kapenguria Bible Center

Sent mandag kveld kom jeg hit til Kapenguria Bible Centre. Selv om jeg formelt er i nye oppgaver, fikk jeg dog anledning til å fortsette kontakten med Kenya i den grad de vil ha besøk og arbeidet mitt tillater det. Så nå er jeg her igjen - det er kursuker på senteret der ivrige evangelist- og diakonissestudenter er inne til en av to årlige femukers-bolker.
Jeg skal ha 25 timer Apostlenes Gjerninger med dem i to uker. På timeplanen denne gangen står det også andre fag selvsagt, f.eks. kiswahili, 1. Timoteusbrev, og prekenlære.

I et tidligere innlegg (18.1.2012) har jeg fortalt litt om KBC. Det er en fantastisk fin plass. I år var lille-regnet i desember rikelig, slik at selv om vi nå har tørketid og varme er det grønt og fint - nydelige gressplener. Rektor og manager gjør en virkelig god jobb når det gjelder å holde det rent og i orden. Men driften er sårbar i og med at en er avhengig av jamt tilsig av gjester  og seminarer. Mange av bibelskolestudentene har ikke særlig midler til å betale for seg, slik at de i praksis får nesten gratis undervisning. Så den delen av driften må subsidieres.

Nå er KBC heldig på den måten at det er endel organisasjoner som leier kontor på senteret, ikke minst University of Nairobi. Som nevnt i det tidligere innlegget gjør universitetet viktig kompetanse i offentlig administrasjon og lærerutdanning tilgjengelig her i Kapenguria. Det har vært et meget vellykket tiltak, og senteret her er nå også utgangspunkt for liknende kurs helt nord til Lodwar i Turkana. Det var det ingen som hadde våget å drømme om da dette ble lansert for ca. 10 år siden. Det er kjekt å se at dette har vært så vellykket, og på sikt vil det løfte kvaliteten i utdanning og administrasjon i distriktet generelt.

Det som er en utfordring generelt er kanskje hvordan en kan skape et miljø og rutiner som gjør at også de som ikke kommer på bibelkurs, allikevel får med seg noe åndelig utbytte. Det er ikke alle som er like positive som noen de hadde innom for ei tid tilbake. Et offentlig seminar i regi av myndighetene hadde sine samlinger i en bygning ved siden av bibelskolestudentene. Studentene hadde morgenbønn før frokost, og åpnet hver time med en frisk sang. De andre krevde etterhvert at dagsprogrammet skulle legges om slik at de også fikk morgenbønn!

Andrew Ngeiywa er fremdeles rektor og en fremragende representant for de unge lederne i North West Diocese.

Ingen kommentarer: