fredag 3. februar 2017

Med Fjellhaug-studenter til Sekerr

Førsteårs-studentene på Fjellhaug har et 5-ukers kurs i "Verdens religioner". Det kurset blir i sin helhet lagt til Kenya. Her i Kenya kan en møte mange ulike religioner, men undervisningen retter seg i hovedsak inn mot afrikansk tradisjonell religion, islam, hinduisme, og buddhisme. Ei ukes tid bruker en i Pokot. Det gir anledning til å se et fascinerende landskap, få en innføring i folkeliv, religion og kultur, samtidig som en også ser hva endringer moderne samfunn og kristen misjon i området har utrettet.

Vi besøkte Sekerr stasjon oppe i fjellet. Den ble bygd i 1980 og ligger litt vanskelig til. Kjøreturen opp er en opplevelse, det er å klatre til fjells! Bygdene her oppe var tidligere svært isolerte, men er nå mer og mer koblet på det øvrige samfunnet. Det har kommet strøm opp, og de har lagt vann i rør ned fra en kilde høyt oppe i en åsside. Det er store framskritt.

Noe ganske spesielt med Sekerr er forekomsten av gull. Opprinnelig lå det store klumper opp i dagen, uten at man var klar over verdien. Så begynte det å trekke til seg alle slags eventyrere, også kriminelle. Sekerr på 70- og 80-tallet var plassen der man kunne gjemme seg vekk. Samtidig opplevde mange å bli rike på å vaske gull - hvis man da ikke drakk det opp umiddelbart. Det siste var tilfelle for svært mange, dessverre. Da misjonen etablerte seg fra 1979 av, var det fyll og tilhørende elendighet som preget området.
Gullet ligger i et gruslag ca 2 m ned. Massen må graves fram og vaskes i elva.

Ett gram gull = ca. USD30.00
Men det har endret seg dramatisk. I løpet av noen år har kristen forkynnelse og undervisning ført til grunnleggende endringer. Nå er Sekerr en av de sterkeste kristne og lutherske områdene i Pokot. Det er bygd opp en rekke grunnskoler og tilogmed en videregående i Sekerr. Den lille klinikken som begynte under et skyggefullt tre har blitt til et helsesenter. Alkoholen preger ikke lenger folkelivet. Gullgravinga er nå nøye organisert og regulert, og folk drikker ikke opp fortjenesten som tidligere.

Mtelo er imponerende, vel 4000 moh.
Sekerr er på mange måter et levende eksempel på hvilke dyptgående endringer kristen tro kan føre til. Samtidig er det mange utfordringer knyttet til å bo oppe i fjellet, og deler av den gamle kulturen er fremdeles levende til stede. Sekerr-fjellet, Mtelo, løfter seg høyest av alle toppene i Pokot og er et ettertraktet offersted for tilhengere av den gamle religionen. I møte med sykdom og død, og overgangsriter, d.e. omskjærelse for både gutter og jenter, viser gamle kulturelle uttrykk seg fremdeles sterke.




Ingen kommentarer: