søndag 5. februar 2017

Kenya 2016 - Fjellhaug-studenter på tur



Vi hadde gode erfaringer fra 2015-kullet, så vi kjørte samme opplegget. Først noe tid i Kapenguria, så tur innover i Pokot.

Inne i Uganda ligger Kaddam-fjellet som pokot-folket anser som svært viktig for de som bruker trolldom.
Områdene i Uganda ligger 300m høyere enn Rift-dalen. Det gjør at Suam-elva som renner nedover og or dreiser østover kan utnyttes i elkraftproduksjon. Nord i Pokot er det demmet opp, og svære turbiner genererer kraft til Kenya sentralt.

Til fjells igjen - til Sekerr:



Mtelo-fjellet er høyeste fjellet i Pokot. Det var forlokkende, og vi bestemte oss for å forsøke å bestige det. Opp grytidlig, vi ble kjørt et stykke på vei, og så var det å ta beina fatt.


Det ble litt tyngre og lengre enn vi hadde regnet med. Men du så artig når vi først kom opp!

Guiden vår hadde med pil og bue - vel helst for å ha mulighet til å felle noe hvis vi traff på en hare eller en liten antilope.

Tidligere var det bøffel i skogen opp mot Mtelo, men den er blitt borte. Antagelig blitt jaktet på, eller de har omkommet i skogbrann.

fredag 3. februar 2017

Med Fjellhaug-studenter til Sekerr

Førsteårs-studentene på Fjellhaug har et 5-ukers kurs i "Verdens religioner". Det kurset blir i sin helhet lagt til Kenya. Her i Kenya kan en møte mange ulike religioner, men undervisningen retter seg i hovedsak inn mot afrikansk tradisjonell religion, islam, hinduisme, og buddhisme. Ei ukes tid bruker en i Pokot. Det gir anledning til å se et fascinerende landskap, få en innføring i folkeliv, religion og kultur, samtidig som en også ser hva endringer moderne samfunn og kristen misjon i området har utrettet.

Vi besøkte Sekerr stasjon oppe i fjellet. Den ble bygd i 1980 og ligger litt vanskelig til. Kjøreturen opp er en opplevelse, det er å klatre til fjells! Bygdene her oppe var tidligere svært isolerte, men er nå mer og mer koblet på det øvrige samfunnet. Det har kommet strøm opp, og de har lagt vann i rør ned fra en kilde høyt oppe i en åsside. Det er store framskritt.

Noe ganske spesielt med Sekerr er forekomsten av gull. Opprinnelig lå det store klumper opp i dagen, uten at man var klar over verdien. Så begynte det å trekke til seg alle slags eventyrere, også kriminelle. Sekerr på 70- og 80-tallet var plassen der man kunne gjemme seg vekk. Samtidig opplevde mange å bli rike på å vaske gull - hvis man da ikke drakk det opp umiddelbart. Det siste var tilfelle for svært mange, dessverre. Da misjonen etablerte seg fra 1979 av, var det fyll og tilhørende elendighet som preget området.
Gullet ligger i et gruslag ca 2 m ned. Massen må graves fram og vaskes i elva.

Ett gram gull = ca. USD30.00
Men det har endret seg dramatisk. I løpet av noen år har kristen forkynnelse og undervisning ført til grunnleggende endringer. Nå er Sekerr en av de sterkeste kristne og lutherske områdene i Pokot. Det er bygd opp en rekke grunnskoler og tilogmed en videregående i Sekerr. Den lille klinikken som begynte under et skyggefullt tre har blitt til et helsesenter. Alkoholen preger ikke lenger folkelivet. Gullgravinga er nå nøye organisert og regulert, og folk drikker ikke opp fortjenesten som tidligere.

Mtelo er imponerende, vel 4000 moh.
Sekerr er på mange måter et levende eksempel på hvilke dyptgående endringer kristen tro kan føre til. Samtidig er det mange utfordringer knyttet til å bo oppe i fjellet, og deler av den gamle kulturen er fremdeles levende til stede. Sekerr-fjellet, Mtelo, løfter seg høyest av alle toppene i Pokot og er et ettertraktet offersted for tilhengere av den gamle religionen. I møte med sykdom og død, og overgangsriter, d.e. omskjærelse for både gutter og jenter, viser gamle kulturelle uttrykk seg fremdeles sterke.




søndag 22. januar 2017

Kenya 2016 - litt om KBC generelt



På bibelsenteret i Kapenguria er det mange ulike bygninger. Det var Magni og Bjarne Taranger som dro det hele i gang fra 1982 av. Det er greie murhus, og det eldste har faktisk tregulv innvendig. Et gulv som har overlevd til nå - mot alle odds. Termitt er det svært vanskelig å skjerme seg mot, men her har Bjarne tydeligvis gjort godt arbeid!








Når en oppholder seg i årevis i utlandet, er det viktig at en legger vekt på å skape et hjem der en er. NLM har i alle år stilt med grunnleggende møbler til kjøkken, soverom og stue, men sofa og lenestoler må en holde seg med selv - der setter du ditt personlige preg!







Frokost på verandaen i Kapenguria har alltid vært et høydepunkt! Det er alltid pent vær om morgenen - selv i regntida! Da kan en nyte morgensola som varmer godt etter at nattetempen kan komme ned i 7-8 grader - vi er tross alt på 2000 moh.
Og høre fuglesangen!

Kenya-tur 2015

Fjellhaug-studenter på tur. De første dagene var vi på bibelsenteret i Kapenguria - med besøk på muséet og litt undervisning i kultur og religion.










Ned mot Kongelay, som blir vestover mot Uganda-grensa, er det mulig å se hva erosjon er: Jordsmonnet er så mykt, at kraftig regn drar av gårde med det. Det kan graves ut dype kløfter, og på få år kan hele landskapet være forandret.


Så gikk turen til Sekerr. Det er en litt spesiell klatretur - og det var litt trangt, men det er morsomt å få være med på noe det aldri ville vært mulig å få til i Norge!













Først kjører en opp fjellet, og så bortover en rygg. Der er det god utsikt sørover mot Kapenguria der vi kom fra! Ganske spesielle naturformasjoner!

Oppe ved misjonsstasjonen kan en gå tur ut på en pynt med utsikt enda lenger nordover - mot Turkana og Sudan!  Riftdalen 1000m under oss breier seg ut, men der er det utrolig varmt og tørt mesteparten av året.


Soloppgangen i Sekerr er ganske spesiell. I løpet av få minutter stiger solskiva opp over fjellkjeden i øst - og så er det dag!
Vi er ikke langt fra ekvator. Det er knapt noe som heter skumring om kvelden. Det blir mørkt veldig fort. Og tilsvarende om morgenen. Sola stiger raskt oppover himmelhvelvingen!